
اهلِ خانه
نوامبر 22, 2020
کلیسا
نوامبر 23, 2020اخشورش Ahasuerus / Xerxes
لغت فوق به معنای مردِ مقتدر میباشد.
خشایار شاه در زبان عبری اَخْشورَش نامیده میشود. در کتاب مقدس از سه پادشاه به نام اَخْشورَش نام برده شده است.
۱- پدر داریوش، شاه مادی که بر بابلیها حکومت میکرد.
۲- نام یکی از پادشاهان پارس که دشمنان مردم یهودا و اورشلیم شکایت نامهای علیه آنها جهت متوقف ساختن بازسازی بنای هیکل، به او نوشتند.
۳- اَخْشُورُش پادشاه مقتدری بود که امپراطوری او از هند تا اتیوپی ادامه داشته و بر صد و بیست و هفت ایالت حکمروایی میکرده است. مرکز سلطنت و قصر وی در شُوشَن قرار داشت و در زمان حکومت وی یهودیان در اسارت و تبعید بسر میبردند.
او در سال سوم سلطنت خود ضیافت با شکوهی بر پا کرد که مدت صد و هشتاد روز به طول کشید. در این مهمانی به علت سرپیچی وَشْتی ملکه از فرمان پادشاه و عدم حضورش در پیشگاه وی، اَخْشورَش غظبناک شده و فرمانی صادر کرد که دیگر وشتی به حضور وی نیاید و مقام و رتبه ملوکانه او، به شخص دیگری واگذار شود.
در سال هفتم سلطنت، اخشورش با اِسْتَر که دختری یهودی بود ازدواج کرده و استر مقام ملکه بودن را به دست آورد. به واسطه استر وی فرمانی را که بر اساس کینه توزی هامان نسبت به یهودیان جهت هلاکت آنان نوشته بود، لغو کرده و هامان را به دار میکشد. و مقام و املاک وی را به استر میدهد، و استر آنرا به مردخای واگذار میکند.
منابع کتاب مقدس: دانیال باب ۹ – عزرا باب ۴ – استر باب ۱، ۲ و ۸
دانیال باب ۹ آیه ۱
۱ در سال اول داریوش بن اَخْشورَش كه از نسل مادیان و بر مملكت كلدانیان پادشاه شده بود،
عزرا باب ۴ آیه ۶
۶ و چون اَخْشُوُرش پادشاه شد، در ابتدای سلطنتش بر ساكنان یهودا و اورشلیم شكایت نوشتند.
استر باب ۱ آیه ۱ تا ۵
۱ در ایام اَخْشُورُش (این امور واقع شد). این همان اَخْشُورُش است كه از هند تا حَبَش، بر صد و بیست و هفت ولایت سلطنت میكرد. ۲ در آن ایام حینی كه اَخْشُورُش پادشاه، بر كرسی سلطنت خویش در دارالسّلطنه شُوشَن نشسته بود. ۳ در سال سوّم از سلطنت خویش، ضیافتی برای جمیع سروران و خادمان خود برپا نمود و حشمت فارس و مادی از اُمرا و سرورانِ ولایتها، به حضور او بودند. ۴ پس مدّت مدیدِ صد و هشتاد روز، توانگری جلال سلطنت خویش و حشمت مجد عظمت خود را جلوه میداد. ۵ پس بعد از انقضای آنروزها، پادشاه برای همه كسانی كه دردارالسّلطنه شُوشَن از خرد و بزرگ یافت شدند، ضیافت هفت روزه در عمارت باغ قصر پادشاه برپا نمود.
استر باب ۱ آیه ۱۱ تا ۱۲
۱۱ كه وَشْتی مَلِكه را با تاج ملوكانه به حضور پادشاه بیاورند تا زیبایی او را به خلایق و سروران نشان دهد، زیرا كه نیكو منظر بود. ۱۲ امّا وَشْتی مَلِكه نخواست كه برحسب فرمانی كه پادشاه به دست خواجه سرایان فرستاده بود بیاید. پس پادشاه بسیار خشمناك شده، غضبش در دلش مشتعل گردید.
استر باب ۱ آیه ۱۹
۱۹ پس اگر پادشاه این را مصلحت داند، فرمان ملوكانهای از حضور وی صادر شود و در شرایع فارس و مادی ثبت گردد، تا تبدیل نپذیرد، كه وَشْتی به حضور اَخْشُورُش پادشاه دیگر نیاید و پادشاه رتبه ملوكانه او را به دیگری كه بهتر از او باشد بدهد.
استر باب ۲ آیه ۱۶ تا ۱۷
۱۶ پس اِسْتَر را نزد اَخْشُورُش پادشاه، به قصر ملوكانهاش در ماه دهم كه ماه طیبیت باشد، در سال هفتم سلطنت او آوردند. ۱۷ و پادشاه، اِسْتَر را از همه زنان زیاده دوست داشت و از همه دوشیزگان، در حضوروی نعمت و التفات زیاده یافت. لهذا تاج ملوكانه را بر سرش گذاشت و او را در جای وَشْتی ملكه ساخت.
استر باب ۸ آیه ۵ تا ۸
۵ و گفت: «اگر پادشاه را پسنداید و من در حضور او التفات یافته باشم و پادشاه این امر را صواب بیند و اگر من منظور نظر او باشم، مكتوبی نوشته شود كه آن مراسله را كه هامان بن همداتای اجاجی تدبیر كرده و آنها را برای هلاكت یهودیانی كه در همه ولایتهای پادشاه میباشند نوشته است، باطل سازد. ۶ زیرا كه من بلایی را كه بر قومم واقع میشود چگونه توانم دید؟ و هلاكت خویشان خود را چگونه توانم نگریست؟» ۷ آنگاه اَخْشُورُش پادشاه به اِسْتَر ملكه ومُرْدِخای یهودی فرمود: «اینك خانه هامان را به اِسْتَر بخشیدم و او را به سبب دست درازی به یهودیان به دار كشیده اند. ۸ و شما آنچه را كه در نظرتان پسند آید، به اسم پادشاه به یهودیان بنویسید و آن را به مهر پادشاه مختوم سازید، زیرا هرچه به اسم پادشاه نوشته شود و به مهر پادشاه مختوم گردد، كسی نمیتواند آن را تبدیل نماید.»
منبع> وبسایت رازگاه